Projekt Junior- Edu -Żywienie w klasie IIa

Klasa IIa realizowała projekt Junior - Edu - Żywienie (JEŻ). Jego celem było poszerzenie wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania, kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a także postaw i umiejętności, które wpływają na zdrowie od najmłodszych lat. Jest to inicjatywa, która troszczy się o zdrowie dzieci, zachęca do właściwego odżywiania i aktywnego stylu życia.

W oparciu o piramidę żywieniową, talerz zdrowego żywienia, a także etykiety artykułów spożywczych nauczyliśmy się rozpoznawać, które produkty są zdrowe, a których należy unikać. Dowiedzieliśmy się, jak jedzenie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, dlaczego w diecie ważne są kalorie, czym jest wydatek energetyczny, co to jest dieta planetarna i wiele innych ciekawych rzeczy.

Nawyki żywieniowe wypracowane w dzieciństwie często są kontynuowane w życiu dorosłym. Dlatego istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób prozdrowotny.

 

Iwona Hełdak